2020. október 26., hétfő

Nem lehet újra feltatlálni a spanyolviaszt

 A keresztény könnyűzenei "elit" azt állítja, hogy már teljesen elkülönült ez a stílus a világi könnyűzenétől. Érdekes módon én nem ezt tapasztalom. 

Még egyetlen olyan keresztény könnyűzenét sem hallottam, amiről ne jutott volna eszembe valami világi. Ha nem ismerném a "gitáros" énekek szövegét, akkor egyről sem tudnám megmondani, hogy egyházi zene szól. Pedig a keresztény könnyűzenei repertoár elég jelentős részét ismerem, de mégsem látom ezt az "elkülönülést" a világitól.

Egyszerű okai vannak annak, hogy még senki sem tudott írni olyan keresztény könnyűzenét, ami valóban jelentősen elkülönülne a világitól. Adott egy könnyűzenei eszköztár. Természetesen van némi mozgástér, lehet "játszadozni" az eszközökkel, de csodát nem lehet tenni. Képtelenség olyan könnyűzenét írni ezekkel az eszközökkel, ami akkora mértékben eltérne a világitól, hogy alkalmazható lenne a liturgiában. Ha pedig a zeneszerzők teljesen más eszközöket használnának, akkor az már nem "könnyűzene" lenne, hanem valami más.

De a gregorián zene eszközeiből sem tudnánk olyat írni, ami "eladható" lenne a világiban. Egyszerűen nem lehet ezekkel az eszközökkel olyan zenét írni, ami használható lenne a bulikban, stadionokban, vendéglőkben, stb.

Lehet próbálkozni a világitól eltérő könnyűzene írásával, de nem érdemes erőlködni vele, mivel előre kódolva van a sikertelenség. A "keresztény popzene" védelmére elpazarolt energiákat pedig sokkal jobban is fel lehetne használni. Akik liturgikus zenét szeretnének írni, azok vagy a hagyományos egyházzene eszközeivel alkossanak, vagy hozzanak létre valami teljesen újat, aminek nincs és nem is lesz világi párja. Ez a két út lehetséges. Az első út könnyebb, (már megvannak hozzá a zenei eszközök) a második nehezebb, mivel teljesen új eszközöket kell hozzá létrehoznunk.

Ha a keresztény könnyűzenészek nem térnek át a "hagyományos" stílusra, vagy nem hoznak létre valami teljesen újat, - ami "friss", még soha nem használt zenei eszközökből építkezik - akkor nem lesz egyházzenei közös megegyezés. Vagy ha mégis, akkor az a csendes mise lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése