2020. október 7., szerda

Így vonódik el a figyelem

 Korábbi cikkeinkben írtunk már arról, hogy a könnyűzenei dallam elvonja a figyelmet a keresztény szövegről. Ez két módon lehetséges. Az egyik az, hogy a könnyűzene előhozza a világi lelkületet, a másik pedig az, hogy eszünkbe jut valamely világi sláger, és már nem is a keresztény szövegre figyelünk. Most utóbbiról közlünk 9 példát, nekünk ezek a világi slágerek jutottak eszünkbe a keresztény könnyűzenei dalokról:

1. Csak Jézusnak szolgálok - 100 Folk Celsius: Miki manó meséi

 
 
Itt a zene stílusa hasonló, én mind a kettőnél el tudnám képzelni, hogy a másikat kezdik el énekelni.

2. Áldjon meg téged az úr (Ároni áldás) - Halász Judit: Micimackó
 

 

Itt nem csak a stílus, hanem a dallam egyes részei is hasonlítanak egymásra. Rögtön eszembe jutott az Ároni áldás közben Halász Judit dala, és már nem is tudtam figyelni a keresztény szövegre.

3. Gável Testvérek: Végtelen (Tápláló szent kenyér) - USA for Africa: We are the World




Itt a dallam nem hasonlít, de a szerkezetben, stílusban találhatunk hasonlóságokat. Nekem lightosított We are the World utánérzésem lett, amikor a Végtelent hallottam.

4. Ne félj, mert megváltottalak - Korál: Maradj velem
 

 

 
Hamar eszembe jutott a Korál együttes Maradj velem című száma, amikor a Ne félj, mert megváltottalak című keresztény könnyűzenét hallottam. A stílus nagyon hasonló.

5. Oceans (Meghívtál, hogy vízre lépjek) - Bagossy Brothers: Olyan Ő



A stílus, szerkezet hasonló. Így nem lehet figyelni a keresztény szövegre, ha közben eszembe jut egy világi könnyűzene.

6. Helyes Beat: Nincs más Isten - Polgár Peti: Ma nem leszünk józanok (Ocho Macho paródia)
 

 

 
Hallgatod a Helyes Beat-et és közben eszedbe jut, hogy "az öreg Pista tanítja ne igyál kólát, az öreg Pista tanítja, hogy az csak lónyál..."  Nagyon keresztény, ugye? Na, így nem lehet a Nincs más Isten szövegére figyelni.
 
7. Kvint: Mindig csendben szól - Korál: Kergesd el a felhőt a házamról
 

 
 
 
Itt a stílusban és a szerkezetben is találhatunk hasonlóságokat. Eszébe jut az embernek a Korál slágere, és már nem is a keresztény szövegre figyel. 
 
8. Jézus, áldott legyél - Titanic filmzene
 

 

A két zene stílusa hasonló. Hallgatjuk a Jézus, áldott legyél című keresztény könnyűzenét, és eszünkbe jutnak a Titanic film képkockái. Közben vajon a keresztény szövegre figyelünk? Elárulom: nem.

9. Pintér Béla: Én még mit sem tudtam rólad - Bojtorján: Vigyázz magadra fiam



Itt a stílus, hangszerelés nem nagyon hasonlít, de Pintér Béla énekének dallama eléggé "Bojtorjános". Sőt, a két dal refrénjének majdnem ugyanaz a dallama.

Hallhatjuk, hogy sok keresztény könnyűzene hasonlít világi slágerekre. Az, hogy ezek eszünkbe jutnak, és nem a keresztény szövegre figyelünk, nem a mi egyedi problémánk. Az az egyik baj a keresztény könnyűzenével, hogy összemossa a szentet a világival. Dallamvilága a világi könnyűzenei stílusból merítkezik, szövege pedig keresztény. Ezzel összezavarja a híveket. Egyfelől hallják, hogy keresztény a szöveg, de tudat alatt érzik, hogy a zene világi, így előjön a világi lelkület. Nincs bajom a könnyűzenével, de ne vigyük be a templomba!
 
 


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése