2020. október 1., csütörtök

Mitől szent a szent zene?

 Röviden és érthetően megfogalmazva attól, hogy más, mint a világi. Markánsan különbözik attól. Ha az ember szöveg nélkül gregoriánt vagy népéneket hall, akkor is meg tudja arról mondani, hogy egyházi zene szól.

A könnyűzene világi eredetű. Ha keresztény könnyűzenei dalokat mutatnánk meg szöveg nélkül hívő embereknek, akkor nem tudnák megmondani, hogy most a világi, vagy a keresztény könnyűzenét hallják. Kivéve persze, ha ismeri az illető azt a keresztény könnyűzenei éneket.

A Pengetőn találkoztam ezekkel a gondolatokkal: "Furcsa lenne, ha a liturgiában nem jelenhetnének meg az érzelmeink. A liturgikus ének valójában hamissá válna, a jobb agyféltekünk teljességgel lebénulna. Még szerencse, hogy egyáltalán nincsen ilyesmiről szó!" - Igen, csak nem mindegy, hogy milyen érzelmeket hoz elő a liturgikus ének. A gregorián keresztény lelkületű érzelmeket hoz felszínre, a keresztény könnyűzene pedig világi lelkületű érzelmeket. Azért hozza elő a világi lelkületet, mert vele párhuzamosan létezik világi könnyűzene is, amit azért többször hall az ember. Ha nem figyel a szövegre, - és miért is figyelne, hiszen a zene erősebb, elvonja róla a figyelmet - akkor nem tudja megkülönböztetni a keresztény könnyűzenét a világitól. Ezért úgy fogja érezni magát, mintha pl. buliban lenne.

Lehet most mondani, hogy az orgonát eredetileg a pogányok használták gyalázatos, világi eseményeken. De! Mire az orgona bekerült a liturgiába, addigra világi használata teljesen "kikopott". Nem használták már világi eseményeken, ezért bekerülhetett a liturgiába. Sőt, mára szinte "egybeforrt" az orgonamuzsika a templommal. Ha a világi könnyűzene mára már jó ideje megszűnt volna, és csak keresztény könnyűzene lenne, akkor talán használható lenne az is a liturgiában. Nem hozná elő a világi lelkületet azért, mert a szövegen kívül semmiben nem különbözik a világi könnyűzenétől. Azt nem vitathatja senki, hogy keresztény könnyűzenei dalok sokszor hasonlítanak egy-egy világi könnyűzenét játszó együttes zenéjére. Ameddig ez így lesz, és a kettő párhuzamosan létezik, addig nem alkalmazható keresztény könnyűzene a liturgiában. Valljuk be, nem valószínű, hogy a világi könnyűzene bármikor is meg fog szűnni, úgyhogy soha nem lesz alkalmas ez a műfaj liturgikus alkalmazásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése