2020. szeptember 27., vasárnap

Lehet gitárral kísérni az énekeket szentmisén?

Az, hogy a zene illik-e a liturgiába, nem teljesen hangszerfüggő. (Nyilván rockgitárt, jazz orgonát és hasonlókat ne használjunk.)

Sok gitáros mégis abban a tévhitben él, hogy a kántoroknak a gitárral, mint hangszerrel van bajuk. A gitár semmit nem vétett, de nem mindegy, hogy mit és hogyan adunk rajta elő. A "gitáros" énekek általában néhány akkordból állnak, gyakran gagyi a dallamuk. Nincs előírva, hogy ez a hangszer csak a keresztény könnyűzenei dalokat kísérheti. Lehet igényesen és művészien is gitározni. Igaz, ez kicsit több gyakorlást igényel, de megéri. Nem kell a keresztény könnyűzene, lehet a Szent vagy Uramból vagy az Éneklő Egyházból venni az énekeket. Erre néhány példa: (Ugyan ezek digitális zongorán lettek felvéve, de valódi gitárokon is kivitelezhetőek.)

https://youtu.be/v3w5IFHHjV4

https://youtu.be/SCarOQbR9eE

https://youtu.be/829y9Jf30L0

https://youtu.be/jTU2FuhL-bc

Na így már mindjárt más, ezt hallhatjuk. Nyilván az ilyen szintű gitárjáték magasabb előképzettséget követel meg, ami a három akkordig jutóknak már sok. De azok, akiknek nincs megfelelő zenei képzettségük nem is akarnak liturgiában szolgálni, ugye? (Sajnos akarnak, nem zavarja őket, hogy rontják a színvonalat. Úgy gondolják, hogy játszhatják a plöm-plöm zenéket. Valószínűleg tisztában sincsenek azzal, hogy el vannak maradva. És sokszor ilyenek túrják ki a képzett kántorokat...) A művészi, gitárral kísért zene illik a liturgiába, mert nem populáris slágerekből lett átalakítva kereszténnyé, nem érzed közben magad úgy, mintha buliban lennél. Mennyivel szebb az ilyen gitáros dicsőítés, mint pl. a taizé énekek. Bátorítjuk a gitáros zenekarokat, hogy kövessék ezt a jó példát!

https://musicsquare.co.uk/towary/223012.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése