2021. február 20., szombat

Gonoszok a kántorok, ha gregoriánt énekelnek?

"Gonoszok" a kántorok, akik gregoriánt énekelnek - legalábbis ez jön le a Pengetőn néhány napja megjelent cikkből

A cikk szerzője szerint gregoriánt kell énekelni, ha a "gonosz", konzervatív kántor valamilyen oknál fogva nem akarja, hogy a hívek énekeljenek. Ezek a "csúf", "gonosz" egyházzenészek nem hagyják énekelni a népet! Bezzeg a keresztény könnyűzenét zengik a hívek. (Bár én nem ezt tapasztalom.)

De miért tudnak kevesebben bekapcsolódni, ha gregorián csendül fel a szentmisén? Na nem azért, mert azt annyira nehéz lenne énekelni. A hívek hallás után könnyen meg tudnák tanulni a gregorián énekeket. Csupán azért nem tudják énekelni, mert nem mutatjuk meg nekik. Ha nem használjuk ezeket a gyönyörű énekeket, (és ez sok helyen évek óta így van) akkor nem fogják tudni a hívek. 

Sokan azzal magyarázzák a keresztény könnyűzene létjogosultságát, hogy a "fiataloknak ez kell". De az ifjúságnak nem a keresztény könnyűzene kell, hanem az, amit mutatunk nekik. Ha mi mindig is a hagyományos egyházzenét használtuk volna, akkor nem lenne szükség a keresztény popzenére. Csak sokan féltek attól, hogy a gregoriánt, népéneket a fiatalabbak nem értenék, nem éreznék magukénak. (Ezért inkább a keresztény könnyűzenét tanították nekik.) De ha nem adjuk meg a lehetőséget nekik, hogy megértsék, szerethessék a hagyományos egyházzenét, akkor nem is fogják. Ezért van nagy felelősségünk abban, hogy mit mutatunk a fiataloknak.

Ne féljünk megmutatni, megtanítani az ifjúságnak a gregoriánt! Ha megadjuk nekik a lehetőséget, hogy befogadhassák, akkor befogadják és énekelni is fogják.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése